Рождественски (Коледни) пости

 

 

 

 

Всяка година, в късните сенни дни започва и трескавото очакване на рождество Христово. Сега ще опишем какво е храненето по време на  Рождественския (Коледен) пост.

Отбелязването на празника Рождество Христово при християните от западните църкви започнало около 350 година. При източните църкви то било въведено от св. Григорий Богослов през 380 г., като Антиохия последвала – през 375 г., Александрия – през 432 г. при св. Кирил Александрийски (†444), Йерусалим – при патриарх Ювеналий (†458).

Постите са установени с решение малко след Вселенският Събор през 325 година. Целта на поста е духовно и телесно пречистване, след което , вече пречистени , на празника Рождество Христово ( Коледа) , да приемем светото причастие.

„Преди всичко се примири с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;     

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръка към онова , което не ти принадлежи;

не подавай ухото си за клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

 

 

 

 

Първо и важно  е , че в сряда и петък не ядем месни и млечни продукти ( през цялата година) . По време на поста не се ядат млечни и месни продукти, с изключение на определени празници, по време на поста. Тогава се храним с бобови култури, ориз, нахут, кълнове, соеви продукти, даже соева кайма и всякакви ядки ( фъстъци, орехи, бадеми и сусам) и семена ( слънчогледово и тиквено семе) . Хапват се много плодове и зеленчуци.

            По време на поста е сезона на картофите, зелето, цвеклото, патладжани и тиква. Освен това има царевица, бамя, грах, боб.

По време на Рождественския пост само на празника на св. Николай Мирликийски чуддотворец (6.12) се яде задължитено риба, обикновено на обедната или вечерната трапеза.

Също е разрешено да се ядат макаронени изделия. За мазнене е много подходящо е да се ядат храните със зехтин            ( маслинова мазнина). Сам по себе си, стига да е истински, а не имитиращ продукт, зехтинът е изключителен и хранителен.

От постите са освободени децата, болните, бременните жени и много възрастни  хора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *