Св.преп. Параскева Петка Българска- Петковден- 14 октомври

На 14 октомври празнуваме паметта на св.Параскева Петка, един от закрилниците на българския народ. Понеже през 2021 година се пада в четвъртък трапезата не е постна.По православна традиция празникът започва от вечерта, в случая от сряда вечерта ( в сряда е постен ден, но вечерта започва четвъртък). Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Традициите и честванията на българите за този ден имат предхристиянски белези на земеделските култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Св. Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

Ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата  са неокапали, а овцете се скупчват  – зимата ще е тежка и снежна

Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница.

След това до Димитровден ( Св. вмчк Димитър Солунски ) (26 октомври), докато трае оплождането на домашния добитък, според народните поверия жените не бива да работят с вълна, а ножиците се завързват с червен конец – „за да не се отваря устата на вълка”, също да плетат, за да не се оплетат чревцата на агънцата. За тези, които не спазват повелята, се вярва, че биват посетени от  Света Петка– под формата на змия или съсухрена жена, която иска да ги умъртви. Смята се, че ако човек облече дреха, ушита в дните между Петковден и Димитровден, ще се полудее или разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. След оплождането, по традиция, жените изпичат пресни питки и ги раздават, за да се роди здрав добитък.

Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища, се спазва обичая „полазване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година.

Дните от Петковден до Димитровден- 26 октомври имат митичен смисъл съответстващ на Мръсните  дни. Тези дванадесет дни наричани още „вълче или вампирско погано“ представляват сакрална граница между старата и новата година. В тези дни чудати и отвъдни същества бродят по човешките земи и светът е по-хаотичен и опасен.

На места се провежда съботата преди Петковден Петковденска задушница, за почитане на мъртвите раздава се подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен “ Света Петка“, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава късове хляб.

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с агнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, гозби с праз обредни погачи.

Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева

За празничната трапеза:

Рецепта

Когато разполагаме с малко време, но имаме желание на празничната ни трапеза да присъства и вкусна питка.

Бърза „Градска“питка Брашно тип 500 предварително пресято – ,0,500 кг Кисело мляко 1 кофичка , стандартно една кофичка кисело мляко е 0,500кг.

Сирене – 0,200 кг, сиренето е по желание, може и без него, а може и различен от посочения грамаж.

Олио 0, 060 мл.

Яйца – 2 бр.

Сода за хляб 🍞 – 1 ч.л.

гасим содата с две супени лъжици оцет.

Начин на приготвяне :

Продуктите поставяме в дълбока купа в следната последователност : брашното, яйцата, киселото мляко, щипка сол, содата изгасена с оцета, сиренето и олиото. Всички продукти се разбъркват с дървена лъжица, като постепенно се добавя 0,150 мл вода. Добре разбърканата смес се изсипва в тава с диаметър 28 сантиметра предварително намазнена с олио и поръсена с брашно. Печем на 160 градуса без вентилатор, 1 час и 30 минути. Степента на изпичане зависи и от вашите предпочитания, съответно времето може да бъде увеличено или намалено. След изпичане мажем с масло,

за Петковден мажем с мед, а за всеки друг ден просто ядем😆

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *